Oct 6

Obertura EN RESiDÈNCiA!

Fabra i Coats acull la presentació de la 14a edició, en un acte protagonitzat per les transformacions que provoca el programa.

EN RESiDÈNCiA sempre es posa en marxa el setembre, però l’acte d’Obertura és la primera trobada col·lectiva d’artistes, docents, equips de mediació i tots els agents culturals i educatius que participen al programa.

L’Obertura, que va tenir lloc a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació el passat 4 d’octubre, va comptar amb la intervenció inicial del delegat d’Educació de Barcelona (Consorci d’Educació de Barcelona), Pere Masó i Anglada, que va posar en valor la tasca de programes com EN RESiDÈNCiA per fer que la creació estigui present als instituts. "Històricament, les arts han estat una de les branques més oblidades en el món educatiu. Tenim molta feina a fer", va apuntar. També va participar en la benvinguda a Fabra i Coats el director de Cultura i Educació als Barris (Institut de Cultura de Barcelona), Sergi Diaz Plaza, que va donar importància al dret a participar en la vida cultural de la ciutat des de la participació activa. “Cal trencar barreres entre el que és un espai educatiu i el que és un centre cultural. Els centres educatius també s’han de considerar espais de producció cultural”, va afirmar. També hi van assistir els i les artistes, docents, equips de mediació i responsables del programa. Durant els parlaments de benvinguda, Carles Giner, codirector d'EN RESiDÈNCiA i membre de l'equip de Cultura i Educació de l'Institut de Cultura, va presentar la nova codirectora del programa, Mamen Zaera, membre del CRAB-Centre de Recursos Artístics de Barcelona  i CRP de Sant Andreu (Consorci d'Educació). 

L’acte central va ser la taula rodona “Jo també he estat aquí II. Transformacions”, una conversa a quatre veus sobre els impactes d’EN RESiDÈNCiA, amb la directora del Mercat de les Flors i artista resident de la quarta edició, Àngels Margarit; l’artista visual, resident en la darrera edició, Jordi Lafon; la professora jubilada i participant en deu edicions seguides del programa a l’Institut Doctor Puigvert, Mercè Gaja; la membre d’A Bao A Qu, coautores del programa i mediadores de la seva primera edició, Laia Colell, i conduïda per Carles Giner. Els participants van partir de la seva experiència directa a EN RESiDÈNCiA per compartir quines transformacions havia provocat el programa i quins rastres n’havien quedat. Sovint, portant a la conversa fragments d’expressions i testimonis de diversos alumnes participants. Laia Colell va posar en valor el paper d’aquest programa per “ampliar possibilitats, aprendre a posar en dubte i construir col·lectivament. Per la seva banda, Mercè Gaja va apuntar que durant tot el procés tenen lloc moltes transformacions: “de les idees, de l’espai habitual, de les accions quotidianes, de la relació amb els altres, del pensament lògic i de la visió del món”, va explicar. Al seu torn, Jordi Lafon va detallar la seva residència a l'Institut Narcís Monturiol i va destacar la importància del treball en comunitat per transformar les coses entre tots els implicats. “La transformació no es pot entendre si no és d’anada i tornada per a tothom”, va apuntar. Finalment, Àngels Margarit també va parlar des del punt de vista de l’artista i dels aprenentatges i experiències que ella va experimentar en el seu pas pel programa: “Hi ha transformació perquè canviem la manera com ens relacionem amb el món a partir de preguntes que ens plantegem”, va explicar.

 

Tot sobre EN RESiDÈNCiA 2022-2023

Durant deu mesos, en 26 centres públics de secundària es duran a terme processos de creació de la mà d’un conjunt de 35 artistes. Es tracta de creadors i creadores de diferents disciplines, com ara les arts visuals, la creació escènica, la poesia, la dansa o la música i la recerca sonora. Juntament amb els joves i els docents, duran a terme un procés de creació en el qual investigaran, experimentaran, faran recerca, assajaran, dialogaran i treballaran en equip.

En total, participaran a EN RESiDÈNCiA 35 artistes, 15 equips de mediació, 45 docents i 460 alumnes d’ESO.

Per primera vegada hi participaran l’Institut Joncar (Poblenou, Sant Martí), l’Institut Consell de Cent (Poble-sec, Sants-Montjuïc) i l’Institut Sagrera Sant Andreu (Sant Andreu), i es reincorporen el Joan Brossa, el Joan Salvat Papasseit i el Milà i Fontanals, després d’haver participat en edicions anteriors. D’aquesta manera, enguany EN RESiDÈNCiA tindrà presència a set districtes de la ciutat: Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí.

A més, dos nous espais de suport a la creació -el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa i Fabra i Coats: Fàbrica de creació- s’incorporen al col·lectiu dels equips de mediació, que desenvolupen les funcions de comissariat i coordinació, essencials per al bon desenvolupament dels processos de creació artística en context educatiu.

Et convidem a descobrir els i les protagonistes d’aquesta catorzena edició aquí.

Si vols conèixer a fons els i les artistes d’enguany i el procés de creació que desenvoluparan amb l’alumnat al llarg del curs, dona un cop d’ull al dossier del programa.