Jul 10

EN RESiDÈNCiA, objecte d’un article al monogràfic ‘Ciudad, Cultura y Educación’

La publicació de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) recull experiències que posen en valor l’acció cultural i educativa

El passat 6 de juliol va tenir lloc la presentació virtual del monogràfic Ciudad, Cultura y Educación, editat per l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE). Un volum que recull articles de fons, entrevistes i una selecció d’experiències diverses que posen en valor l’acció cultural i educativa i que, tal com assenyala Joan Subirats, tinent d’alcaldia de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona –membre de l’AICE– i autor del pròleg de l’edició, posa de manifest el paper de les ciutats com a agents educadors.

La presentació va comptar amb la participació de Carles Giner, director del programa EN RESiDÈNCIA, una de les experiències recollides al monogràfic, que va insistir en la dimensió cultural dels instituts d’educació secundària –com a centres de producció cultural i artística– i en la dimensió educativa dels centres culturals. Al seu article, Giner reclama la necessitat de formular i desenvolupar polítiques reals que vinculin educació i cultura, polítiques públiques de llarg recorregut basades en la transformació del model tradicional de relació entre ambdós sistemes. Una demanda compartida pels experts d’altres ciutats i institucions, com ara Jordi Baltà Portolés, expert en Comissió de Cultura de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) (Vincular la educación y la cultura para construir ciudades sostenibles), Carlos Giménez Romero, catedràtic d’antropologia social i aplicada (Universitat Autònoma de Madrid) i director de l’Institut de Drets Humans, Democràcia i Cultura de Pau i no Violència (DEMOSPAZ), a Carta a los munícipes sobre Ciudad, Cultura y Educación, i Leonardo Garzón, coordinador del programa CREA de Bogotà (2015-2019), tots ells ponents a l’acte de presentació. Durant la seva intervenció, Carles Giner va voler destacar igualment les aliances amb centres d’art contemporani i entitats i espais independents de creació de la ciutat i l’objectiu últim d’EN RESiDÈNCiA, el desenvolupament dels drets culturals i la lluita contra les desigualtats en aquest àmbit.

Ciudad, Cultura y Educación ha estat elaborat conjuntament amb la Comissió de Cultura de GCLU. Marina Canals, secretària de l’AICE i una de les coordinadores de la publicació, va moderar un diàleg que reivindica la capacitat de la cultura per mobilitzar comunitats amb un objectiu transformador i la de les ciutats, per avaluar els programes i per teixir xarxes entre agents i institucions des de la proximitat, en qualitat d’ens dinàmics, vius i motors de reflexió, coneixement i creativitat. Podeu veure la presentació en aquest enllaç.