Mar 27

EN RESiDÈNCiA

Creació contemporània als instituts públics de la ciutat

Des del 2009, Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona proposa un espai de treball compartit entre artistes, alumnes i docents de centres públics d’educació secundària de la ciutat. Al llarg de tot un curs, i dins l’horari lectiu, creadors i creadores de disciplines molt diverses –arts visuals, poesia, arts en viu, música, disseny, circ, dansa, creació dramatúrgica– desenvolupen un projecte artístic juntament amb un grup de joves, projecte que culmina amb la seva presentació pública.

En els seus onze anys de trajectòria, EN RESiDÈNCiA ha comptat amb la participació de bona part dels instituts de la ciutat. Ideat conjuntament per l’ICUB, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’associació A Bao A Qu, la seva finalitat és enfortir el capital cultural dels adolescents a partir de la creació contemporània; i, en un sentit més ampli, contribuir a crear les condicions per a un accés més igualitari i equitatiu a la cultura. L’experiència prova que EN RESiDÈNCiA transforma tothom que hi participa: transforma la mirada sobre la creació contemporània, les maneres de fer (a l’institut, a l’aula, als museus...), posant en valor la dimensió educadora dels centres culturals i la dimensió cultural dels centres educatius. Transforma les persones, qüestiona els sistemes, redescobreix la ciutat, obliga a la introspecció, a la memòria i a la formulació de veus i paraules.

Els noms de l’edició 2019-2020

L’actual edició d’EN RESiDÈNCiA, l’onzena, compta amb 21 artistes de diferents perfils i recorregut, que desenvolupen un procés de creació conjuntament amb els nois i les noies participants. Un procés documentat en els blogs que el programa posa a disposició de creadors, alumnes i docents, un espai obert per compartir experiències, impressions i desitjos sorgits a cada residència. Quaderns de navegació que recullen les etapes de la creació. Marc Artigau (Institut L’Alzina), Isabel Barios (Jaume Balmes), Míriam Cano (Teresa Pàmies), Anna Dot (Maria Espinalt), Søren Evinson (Institut Montserrat), Beatriz Fernández (Institut Pedralbes), Sebastián García Ferro (Institut Escola Antaviana), João Lima (Bernat Metge), Maria Llop i Vanesa Varela (Doctor Puigvert), Lo Relacional (Institut Verdaguer), Irma Marco (Montjuïc), Óscar Martín (Juan Manuel Zafra), Isamit Morales (Institut Escola Trinitat Nova), Clara Nubiola (Salvador Espriu), nyam-nyam (Barri Besòs), Alejandro Palacín [(Vall d’Hebron), Perifèria (Moisès Broggi), Magda Puig (Joan Fuster), Víctor Ruiz Colomer (Lluís Domènech i Montaner), Martín Vitaliti (Institut Viladomat) i Elena Zanzu (Menéndez y Pelayo) són els noms de l’actual edició. Des d’aquí us convidem a conèixer la seva trajectòria i el treball que realitzen als instituts.

11 edicions, 122 residències

Al llarg de les seves 11 primeres edicions, s’han realitzat un total de 122 residències en 48 instituts de Barcelona seleccionats per mitjà d’una convocatòria pública. Els artistes són convidats per equips de mediació (comissariat i coordinació), que acompanyen els processos de creació al llarg de tot el curs: entitats específicament orientades a les interseccions entre educació i cultura, equips educatius de museus i d’equipaments culturals; equips de fàbriques de creació i d’espais independents. A Bao A Qu, el Mercat de les Flors i el Graner, la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia, Espai 13 (Fundació Joan Miró), el Museu Nacional d’Art de Catalunya, L’Afluent, Antic Teatre-Espai de Creació, La Central del Circ, MACBA. Museu D’Art Contemporani de Barcelona, Museu del Disseny, l’Escola Bloom, La Caldera, La Poderosa, el Teatre Lliure, El Born Centre de Cultura i Memòria i Transductores són els equips de mediació que participen en el programa. EN RESiDÈNCiA ha implicat en aquest temps una comunitat àmplia d’artistes (140), docents (150), adolescents de 12 a 16 anys (2.130) i d’equips de mediació (17 equips, 34 persones). Tots els processos de creació estan recollits a l’arxiu del programa.

EN RESiDÈNCiA des de la finestra

Des del passat 12 de març, els centres educatius estan tancats per causa de la COVID-19. Però els processos de creació dels 21 instituts que participen actualment a EN RESiDÈNCiA segueixen actius: artistes, docents, alumnes i equips de mediació continuen donant forma, des de la distància, als seus projectes. I ja s’estan adaptant a una no-presencialitat que s’allargarà per unes quantes setmanes més. Podeu seguir el seu dia a dia al blog general d’EN RESiDÈNCiA.

I, també des de la finestra, EN RESiDÈNCiA ja ha començat a preparar la seva dotzena edició (2021-2022), on podran participar fins a 24 instituts públics de la ciutat.