Oct 3

Cultura i educació a ‘Quan arribin els marcians’

El programa cultural de TVC inclou EN RESiDÈNCiA en un monogràfic sobre l’educació artística als instituts

Aprendre a aprendre és el títol del monogràfic que el programa cultural de TVC ‘Quan arribin els marcians’ va emetre els dies 26 de setembre (TV3) i 27 de setembre (Canal 33), un especial sobre el paper de les pràctiques artístiques en l’educació obligatòria que, entre altres projectes, va destacar Creadors EN RESiDÈNCiA com a model de vinculació entre cultura i educació.

El programa, disponible aquí dedica un espai a l’exposició ‘Fora de lloc. Plaça de les Glòries: recorregut, gest i objecte’, sorgida de la residència de Mònica Planes a l’Institut Juan Manuel Zafra. El reportatge dona veu a la creadora i al grup d’alumnes de 4rt d’ESO que hi van participar –‘aquí aprens sobre l’art, però també aprens sobre tu mateixa’, apunta una de les estudiants– per, tot seguit, fer un ràpid repàs a altres projectes presentats a la desena edició d’EN RESiDÈNCiA. Com a tancament, Carles Giner, director del programa, resum un dels seus objectius principals: posar en valor els instituts com a centres de producció de coneixement, al mateix nivell que els museus o els teatres. ‘La creació artística crea coneixement, igual que fan la ciència o les humanitats’, explica Giner.

Aprendre a aprendre conversa també amb docents i altres professionals de la comunitat educativa, com Fanny Figueras, docent de l’institut Moisès Broggi, que ha participat en diverses edicions d’EN RESiDÈNCiA, per concloure que l’aprenentatge artístic millora les competències bàsiques i l’estructura del pensament. Aprendre disciplines artístiques és aprendre a desenvolupar solucions imaginatives a problemes complexos, a interessar-se per l’entorn o a aprofundir en el coneixement personal. És, en definitiva, aprendre a aprendre.