Jun 1

Espai, temps i sistemes: l’Institut, vist pels alumnes de l’Infanta Isabel d’Aragó i Tanit Plana

Tanit Plana i el grup d’alumnes de l’Institut Infanta Isabel d’Aragó seran els encarregats de tancar les activacions a l’exposició ‘Per capítols’, a La Capella.

Serà el proper 15 de juny a les 18 h, amb ‘Les esquerdes’, un projecte que gira entorn de l’institut, i els desitjos, les pors i les necessitats de l’alumnat. Així, el grup presentarà un manifest performatiu i coral que ha anat treballant al llarg del procés de creació.

‘Les esquerdes’ és una investigació artística a través de les eines i les mesures, a través de diferents llistats i accions, per tal de conèixer millor les formes de control, els agents implicats en les polítiques educatives, la relació de l’arquitectura i el cos i fer-ne matèria de joc i creació.

A l’activació a La Capella, l’alumnat i Tanit Plana presentaran un manifest inèdit, construït al llarg de tot el  procés de creació. Per anar entrant en matèria, us avancem la penúltima versió del manifest:

Sona el timbre, surto de classe, porto el ‘bocata’ a la mà, estic angoixada.

Recolzo l’esquena a la paret abans de baixar cap al pati.

Miro les parets del passadís. És tot ple d’esquerdes.

Miro el sostre. Esquerdes. I forats.

El terra. Ple d’esvorancs i d’esquerdes.

L’edifici de l’institut no són només les parets que ens contenen mentre venim a aprendre. A través de la manera com s’han concebut els espais i la seva distribució, la relació d’aquests amb els nostres cossos i el mobiliari que s’ha escollit, la institució ens està formant, més enllà dels continguts acadèmics.

Sentim violències sense nom. Exercim violències sense nom.

I tot s’esquerda.

Per instint, parlem i parlem, ens surt així. Teixint un nucli de confiances des d’on poder mirar més enllà, des d’on poder parar el temps, les dinàmiques, les violències. Des d’on mirar les esquerdes. I es torna un laboratori d’afectes, on els vincles se senten fràgils, però des d’on percebem sense cap mena de dubte com aquest banc de proves ens apodera (una mica) i ens permet reparar (una mica) les esquerdes i els buits.

Enfilades sobre les taules, apilades, volem dir que no.

Que no volem patir. Que no volem desaparèixer. Que no volem callar.

 

La residència de Tanit Plana a l’Institut Infanta Isabel d’Aragó ha estat comissariada i coordinada per A Bao A Qu.