Jun 1

De la lluna a La Capella: els vestits dels astronautes i el llegat de les dones cosidores, amb Martí Madaula i l'alumnat de l'Institut Vapor del Fil

El procés de creació EN RESiDÈNCiA dels i les alumnes de l’Institut Vapor del Fil i Martí Madaula ens porta ben lluny. En concret, a l’espai. Però els protagonistes no són els astronautes, sinó un grup de dones cosidores que van confeccionar els vestits amb què aquests van trepitjar la Lluna. En total van ser seixanta cosidores –anònimes- que van elaborar vestits espacials fets a mida per protegir els astronautes del buit de l’espai, de la radiació, del foc i del fred de les nits lunars, i van demostrar la vàlua d’un coneixement adquirit gràcies a les seves mares i àvies, i perfeccionat amb anys d’experiència. La precisió de les cosidores va ser exemplar. I sembla que, d’amagat, algunes d’elles van escriure el seu nom entre les capes dels vestits espacials—on hi quedarien amagats per sempre.

Resistent, fiable i com si t’abracés’ és el títol del projecte que han estat treballant, amb la mediació d’A Bao A Qu,  i que es pot veure a La Capella en el marc de l’exposició ‘Per capítols’. La proposta posa el focus en les perspectives de gènere absents en la memòria històrica oficial per tal de posar en valor el llegat d’aquestes dones. Durant deu mesos, el grup i Martí Madaula han investigat sobre els vestits especials i han estirat el fil fins a saber el nom de les dones que en van ser protagonistes. Tot i haver pogut recollir només dinou dels seixanta noms de les cosidores, el grup es va trobar amb una gran sorpresa: dues d’elles encara són vives. Es tracta de Jean Wilson i Jo Thompson, de setanta-tres i vuitanta-cinc anys, respectivament. Gràcies a Facebook i a l’ajuda d’un historiador i un periodista, van aconseguir contactar amb elles i el projecte es va definir.

Fruit d’aquest contacte el procés de creació va girar entorn a la confecció de tres mantes. “Si elles van protegir els astronautes del fred i del buit de l’espai, ara nosaltres fem una manta que les protegeixi a elles. Una manta feta amb seixanta quadrants, un per a cada cosidora”. A més, el grup ha brodat el nom d’aquestes dones, tal com elles havien fet en el seu moment. Una forma de salvaguardar-les de l’oblit.

A ‘Resistent, fiable i com si t’abracés’ hi podem veure una de les tres mantes que el grup ha elaborat. Coneixerem la història i tot el procés de creació a través d’una d’aquestes mantes. Les altres dues s’han enviat a les dues cosidores, Jean Wilson i Jo Thompson “amb el desig que aquest teixit tou i càlid conservi alguna cosa de tot allò que van fer. Si, a la Lluna, Neil Armstrong va sentir que el vestit espacial l’abraçava, ara ens toca a nosaltres traslladar a aquestes dones la nostra abraçada, la nostra escalfor”.

El proper 10 de juny, a les 17 h, a La Capella, Martí Madaula i el grup d’alumnes de l’Institut Vapor del Fil ens explicaran les obres exposades, els materials de procés i compartiran públicament totes les novetats sobre l’enviament de les mantes a les dues cosidores amb les quals han establert el vincle. Les hauran rebut? Com hauran reaccionat?