Jun 13

Fabra i Coats s’omple d’arts escèniques amb les presentacions de Luís Tabuenca i Martina Rogers

Somnis, art i pensament reflexiu. Aquests tres conceptes van marcar les presentacions dels grups EN RESiDÈNCiA de l’Institut Escola Antaviana i l’Institut La Sagrera Sant Andreu a l’escenari de la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

Al llarg de deu mesos, Luís Tabuenca i Martina Rogers han treballat amb els grups d’alumnes per desenvolupar un procés de creació que ha culminat amb aquestes presentacions, i que s’emmarca en la 14a edició del programa ENRESiDÈNCIA. Les dues residències han comptat amb la mediació de L’afluent i, en la de Luís Tabuenca, també amb Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

A ‘Cigarras’, el compositor Luís Tabuenca i el grup d’alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Escola Antaviana van proposar un espectacle que, a partir dels seus propis somnis, ens va fer viatjar per escenaris imaginaris que vam viure com si fossin reals gràcies a la seva interpretació. Per fer-nos-ho viure en primera persona els alumnes van preparar una posada en escena que combinava música, performance teatral i narració. El grup ha anat escrivint al llarg de l’any unes històries per ser llegides i donar forma al missatge que volien transmetre.

El títol de l’obra fa referència a l’insecte i la seva peculiar forma de vida: romanen entre 13 i 17 anys dormint. El símil enllaça amb el moment vital que transiten els alumnes per la seva edat.

‘Vigília/Sabàtica’, la creació de l’artista en residència Martina Rogers i el grup d’alumnes de 4t d’ESO l’Institut La Sagrera Sant Andreu ens va parlar de la necessitat de parar i de com fer-ho a través de l’art. Paraules com ‘ansietat’, ‘estrès’; o frases com ‘No puc més’, ‘Vull parar’, ens van recordar la necessitat que tenim els humans d’esbargir-nos. L’obra va reivindicar un millor equilibri entre la disciplina i la diversió per poder aprendre i ser creatius.

En les dues presentacions l’art va estar un canal per expressar emocions i allò que preocupa als adolescents. En aquest sentit, alguns i algunes alumnes van explicar com aquest procés de creació els havia permès “fluir” i trobar noves eines per conèixer el món i a ells mateixos a través de l’art.

Per això, primer va ser necessari que l’artista i el grup d’alumnes trobessin un lloc en comú on tots s’hi sentissin còmodes. En el pòdcast ‘Fabra Magazine’ de Radio Fabra, la Martina Rogers i el Luís Tabuenca expliquen la seva metodologia i la seva experiència al programa. Escolta’l aquí.