May 24

Laboratori d'una veu dialogada + Som Paisatge_Transferència d'imatge i so amb Pía Sommer

Un grup d'alumnes de 2n d’ESO de l’Institut de Sants va presentar el resultat final del procés de creació d'EN RESiDÈNCiA, desenvolupat durant deu mesos amb la poeta, música i artista multidisciplinària Pía Sommer, amb la mediació conjunta d’A Bao A Qu i del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i amb la participació de les professores associades al programa. 

L’acte, que va tenir lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya, va començar amb el cor experimental ‘Laboratori d’una veu dialogada’, una performance que es va fer en el marc del Barcelona Poesia 2023 i que va ser interpretada per una part del grup sota la direcció de Pía Sommer. La poesia fonètica que van recitar va ressonar amb força a la cúpula de la Sala Oval del Museu.

A continuació, la resta del grup va presentar l’exposició ‘Som Paisatge’, en què han establert una connexió entre l’institut i el Museu a través de la transferència de la imatge i el so. D’aquesta manera, a la mostra podem fer un recorregut per la ciutat, construir una nova narrativa i fer un viatge per l’arquitectura, el paisatge auditiu i les textures visuals que habitem diàriament i que enllacen l’institut amb el Museu.

Al llarg del procés de creació, el grup d'alumnes ha treballat la visibilització del paisatge a través del frottage, les derives sonores, l’escriptura i la veu. La mostra, que es podrà veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya fins l’11 de setembre de 2023, recull els frottages de les textures del museu i l’institut, els llibres d’artista i una gravadora amb sons.

La tècnica del frottage va permetre al grup d'alumnes calcar el sòl de l’itinerari que uneix l’institut i el Museu per així poder veure les diferències que hi ha entre un espai i l’altre. El grup explica que “Poc a poc vam anar calcant el món amb el frottage”.

El so també ha estat una peça clau en aquest procés de creació. Sommer va explicar que un dels seus objectius era mostrar al grup com es treballa el soroll des del vessant artístic a través de les gravacions del paisatge sonor que hi ha entre l’Institut Sants i el Museu Nacional d’Art de Catalunya “Hem establert una connexió amb el territori que trepitgem cada dia a través del paisatge sonor”, explicava.

El grup de 2n d’ESO de l’Institut de Sants ha treballat molt per a poder presentar en públic el resultat final davant del públic. El programa ‘Plaça Tísner’, de Betevé, ha seguit part del procés de creació, i ho ha resumit en un reportatge.

Les presentacions d’EN RESiDÈNCiA es podran veure fins a finals de juny. Durant sis setmanes, diferents equipaments culturals i fàbriques de creació de la ciutat acolliran els processos de creació treballats des dels diferents centres educatius, amb el grup d'alumnes, docents, artistes i equips de mediació.