Sep 20

L’11a edició d’EN RESiDÈNCiA es presenta en un acte que inclou diàleg i reflexió

Artistes i docents comparteixen les seves experiències en el programa

La tarda del 19 de setembre, l’Espai 4 del Palau de la Virreina, seu de l’Institut de Cultura de Barcelona, va acollir la presentació d’una nova edició de Creadors EN RESiDÈNCiA, programa que relaciona cultura i educació. L’edició, l’onzena, farà entrar vint-i-cinc artistes a les aules d’una vintena instituts públics de la ciutat per compartir els seus processos creatius amb alumnes dels centres. En concret, hi prendran part vint-i-un instituts, dels quals sis ho fan per primera vegada: L’Alzina (el Congrés i els Indians, Sant Andreu), Montserrat (Sant Gervasi-Galvany, Sarrià), Pedralbes (Pedralbes, Les Corts), Institut Escola Trinitat (la Trinitat Nova, Nou Barris), Salvador Espriu (el Clot, Sant Martí) i Viladomat (la Nova Esquerra de l’Eixample).

Joan Subirats, Tinent d’Alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Rosa Artigal, directora d’Acció Educativa del Consorci d’Educació de Barcelona), i Carles Giner, director d’EN RESiDÈNCiA, van ser els primers a prendre la paraula, per presentar l’edició i confirmar la voluntat de permanència d’un programa d’èxit que, des de 2009, mostra els beneficis del treball conjunt entre cultura i educació, artistes i docents. Les seves intervencions van anar seguides d’un diàleg conduït per Lluís Vallvé, responsable del programa de suports artístics del Consorci d’Educació de Barcelona, amb els artistes Sergi Fäustino (resident al Costa i Llobera en la desena edició d’EN RESiDÈNCiA, 2018-2019) i Agnès Pe (resident a l’Institut Vall d’Hebron la mateixa edició) i la professora Blanca Pérez-Portabella (Institut Pedralbes).

Jo he estat aquí

Sota el títol “Jo he estat aquí. Transferències EN RESiDÈNCiA”, el diàleg va aportar el punt de vista dels creadors i dels mestres involucrats en el programa. Entre altres qüestions, es va parlar de les expectatives d’uns i altres abans d’emprendre la feina amb els alumnes i la realitat que es troben; de la convivència entre un sistema educatiu rígid i el món de la creació, més dinàmic i flexible; de la necessitat d’obrir les aules perquè hi entrin els referents quotidians dels nois i noies i de la de sortir del centre per continuar la formació, o del paper dels mediadors en el procés de creació. Paraules com “vincle”, “confiança” o “paciència” van aparèixer reiteradament, per explicar als artistes i docents de l’edició 2019-2020 de Creadors EN RESiDÈNCiA quines són les claus per desenvolupar la seva tasca.

Noms propis

Els creadors d’aquesta onzena edició són Marc Artigau, Isabel Barios, Míriam Cano, Anna Dot, Søren Evinson, Beatriz Fernández, Sebastián García Ferro, João Lima, Maria Llop i Vanesa Varela, Lo Relacional, Irma Marco, Óscar Martín, Isamit Morales, Clara Nubiola, nyamnyam, Alejandro Palacín, Perifèria, Magda Puig, Víctor Ruiz Colomer, Martín Vitaliti i Elena Zanzu.

Pel que fa als equips de mediació, s’hi han incorporat dos nous equips (Transductores i l’equip educatiu del Born Centre de Cultura i Memòria), que se sumen als tretze que participen al programa: entitats orientades a les interseccions entre educació i cultura (A Bao A Qu –que va participar en la ideació del programa–, L’Afluent, Experimentem amb l’Art, Escola Bloom), equips educatius de museus (Fundació Joan Miró de Barcelona, Museu Nacional d’Art de Catalunya, MACBA-Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Museu del Disseny) i d’equipaments culturals (Mercat de les Flors, Teatre Lliure); i equips de Fàbriques de Creació (Graner, Sala Beckett / Obrador Internacional de Dramatúrgia, La Central del Circ, La Caldera – Les Corts) i d’espais independents (Antic Teatre, La Poderosa).

Els centres educatius que participen a Creadors EN RESiDÈNCiA 2019-2020 són: Institut Escola Antaviana, Barri Besòs, Bernat Metge, Doctor Puigvert, Jaume Balmes, Joan Fuster, Juan Manuel Zafra, L’Alzina, Lluís Domènech i Montaner, Maria Espinalt, Menéndez y Pelayo, Moisès Broggi, Montjuïc, Montserrat, Pedralbes, Príncep de Girona, Salvador Espriu, Institut Escola Trinitat Nova, Vall d’Hebron, Verdaguer i Viladomat.

En el curs 2019-2020, participen a EN RESiDÈNCiA 25 artistes, 38 docents i 360 alumnes d’ESO, que afegits als de les primeres deu edicions del programa donen les xifres d’una trajectòria significativa: en onze anys, hi ha hagut 122 residències en 47 instituts públics de la ciutat, amb 139 artistes, 160 docents i 2150 joves.