Jan 14

ES PUBLICA ‘F/M (DEVIL IS ALIVE AND WELL)’, TEXT TEATRAL SORGIT D’EN RESiDÈNCiA

La dramaturga Helena Tornero i alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Vila de Gràcia van crear  l’obra en la 5a edició del programa (2013-2014)

L’editorial Arola, especialitzada en dramatúrgia catalana contemporània, ha publicat dins la col·lecció ‘Teatre reunit’ l’obra d’Helena Tornero compresa entre els anys 2008 i 2018. Una selecció de textos que inclou F/M (Devil Is Alive and Well), vinculat a la residència de l’autora a l’Institut Vila de Gràcia amb la mediació de la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia.

El procés de creació d’F/M (Devil Is Alive and Well) va prendre com a punt de partida el mite de Faust a partir de l’obra homònima de J.W. Goethe. Tornero va proposar a l’alumnat participant l’escriptura de la seva versió del mite en funció dels seus propis interessos i inquietuds. D’aquesta manera, els nois i les noies van viure en primera persona el procés d’elaboració d’una peça teatral, des de la idea inicial a la definició de personatges, situacions i diàlegs.

Segons la llegenda, Faust és un mag que pacta amb el diable a canvi de coneixement. A F/M, F és una noia en una estació de tren que accepta el tracte que li ofereix un desconegut, M. Tot seguit, M desapareix i sorgeixen les primeres preguntes: Què faríem per aconseguir allò que més desitgem? Sabem realment què desitgem?

Més enllà de la residència
Uns mesos després de la presentació pública de l’obra a l’Espai Jove La Fontana (maig 2014), F/M (Devil Is Alive and Well) es va estrenar com a lectura dramatitzada a la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia (16 de març de 2015), amb direcció de Víctor Muñoz i Calafell i la interpretació de Cristina Arenas, Quim Àvila, Diana Gómez, Pol Nubiala, Marta Ossó, Laura Pujolàs i Pau Quero.